Wszystko w magazynie - natychmiastowa wysyłka!

Szczegółowe wskazówki dotyczące prawidłowego suszenia i przechowywania konopi indyjskich.

Proces uprawy konopi zdecydowanie nie kończy się, gdy pąki dojrzewają i są zbierane. W rzeczywistości, prawidłowe suszenie i późniejsze przechowywanie jest tak samo ważne, jak sama uprawa. Wynika to głównie z faktu, że niewłaściwe przechowywanie konopi może bardzo łatwo doprowadzić do pleśni lub całkowitej degradacji substancji, takich jak kannabinoidy i terpeny. Jednak, przy odpowiednim podejściu, będziesz w posiadaniu kwiatów konopi (marihuany) o naprawdę wysokiej jakości.

Jeśli już zdecydowałeś się na uprawę konopi, powinieneś wiedzieć, że zbiory, a w konsekwencji całe suszenie i późniejsze sezonowanie, są jednym z najważniejszych elementów know-how plantatorów. Cała energia, którą poświęciłeś swojemu ogrodowi w ciągu roku, znajduje odzwierciedlenie w produkcie końcowym w tym właśnie momencie. Gdybyś pozostawił swoje ciężko wyhodowane pąki marihuany w kącie do wyschnięcia, mógłbyś zniszczyć wszystko, co budowałeś miesiącami i to w ciągu kilku dni.

Dlaczego konieczne jest suszenie konopi?

Tak jak zostało to wspomniane powyżej, jakościowe suszenie i późniejsze sezonowanie lub dojrzewanie jest kluczem do uzyskania najwyższej jakości suszonych kwiatów konopi. Podczas procesu suszenia niezwykle ważne jest, aby upewnić się, że temperatura i wilgotność środowiska, w którym konopie są poddawane suszeniu, są odpowiednie. Proces ten potrwa prawdopodobnie od kilku dni do tygodni, podczas których substancje zawarte w konopiach będą się nadal rozwijać. W związku z tym, możliwe jest, że pąki będą pachnieć znacznie intensywniej po suszeniu niż w momencie zbioru. Prawidłowe suszenie może również skutkować wyższą mocą zioła, więc należy zwrócić uwagę na odpowiednią temperaturę, wilgotność i przepływ powietrza, co jest bardzo ważne podczas tego procesu.

Optymalna temperatura i wilgotność do suszenia marihuany

Temperatura pokojowa: +- 21°C

Wilgotność: 50 - 55%

Ci, którzy mieli szczęście zobaczyć naprawdę dobrej jakości konopie indyjskie z USA lub Holandii, powiedzą ci, że marihuana z profesjonalnych upraw smakuje i działa znacznie inaczej niż ta kupowana na ulicy z czarnego rynku. Te wyraźne różnice uzyskuje się poprzez suszenie i sezonowanie konopi w odpowiednich warunkach.

Oto kilka powodów, dla których prawidłowe suszenie konopi jest tak istotne

  • Podczas procesu suszenia i dojrzewania, barwnik roślinny (chlorofil) jest rozkładany, co skutkuje znacznie łagodniejszym smakiem.
  • Suszenie pozwala pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i smaku "świeżo skoszonej trawy", który jest powszechny w konopiach indyjskich w okresie zbiorów.
  • Pobudza produkcję i przekształcanie substancji zapachowych.
  • Suszenie zmniejsza ilość substancji wywołujących drapanie i bóle głowy.
  • Według niektórych wskaźników, słabo wysuszona marihuana ma większy wpływ na stany paranoidalne i lękowe związane z paleniem konopi.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia pleśni lub bakterii
  • Według niektórych niepotwierdzonych informacji, prawidłowe suszenie może sprzyjać konwersji substancji w THC. W ten sposób możliwe jest zwiększenie mocy marihuany

Jak widzisz, istnieje wiele powodów, dla których należy suszyć konopie indyjskie. Jeśli jednak chcesz zdobyć własne doświadczenie, nie ma nic prostszego niż przetestowanie informacji na własnej skórze. Na przykład, spróbuj umieścić marihuanę, która była suszona długo i powoli w waporyzatorze i porównaj jej smak z marihuaną, która została wysuszona szybko, bez dalszego wysiłku w celu zachowania jej jakości.

Jaki jest więc najlepszy sposób suszenia konopi?

Suszenie całych roślin

Niektórzy hodowcy konopi uważają, że jeśli wysuszą całą roślinę po wycięciu jej z doniczki, pozytywnie wpłynie to na zawartość substancji i smak suszonej marihuany. Proces ten jest bardzo prosty i nie wymaga żadnych dodatkowych narzędzi ani materiałów. Wystarczy przyciąć roślinę jak najniżej gleby lub innego podłoża, pozbawić ją dużych liści, znanych również jako "fan leaves", i powiesić do góry nogami za łodygę.

Według części teorii, ta metoda suszenia jest najlepsza z dwóch powodów. Jeśli nie obetniesz pączków i pozostawisz je na pędzie, do pączków prawdopodobnie dostaną się inne substancje z liści i pędów, których roślina wcześniej nie wykorzystała. Ponadto, jeśli pozostawisz małe płatki na pręcikach podczas suszenia, twoje kwiaty będą prawdopodobnie pachnieć znacznie lepiej niż gdybyś je odciął natychmiast po zbiorach. Liście owiną się wokół pręcików po kilku dniach suszenia, tworząc małą "skorupkę" lub ochronę przed odpadaniem trichomów. Są one jednym z głównych nośników zapachów i substancji takich jak terpeny. Możesz osiągnąć ten sam efekt, jeśli odetniesz wszystkie pozostałe gałęzie od głównej łodygi i powiesisz je. Pozwala to zaoszczędzić trochę miejsca i kilka procent wilgoci.

Wadą suszenia całych roślin na raz jest konieczność utrzymywania wilgotności na poziomie 50-55%. Ponieważ liście, pędy i łodygi zawierają duże ilości wody, istnieje zwiększone ryzyko rozwoju pleśni, zwłaszcza w miejscach, w których pędy, liście lub łodygi stykają się ze sobą. Jeśli więc wilgotność w suszarni przekracza 60%, należy rozważyć jedną z dwóch pozostałych metod suszenia. Kwiaty konopi będą gotowe do przechowywania (utwardzania, fermentacji) po około 2 tygodniach.

Suszenie samych pąków

Jeśli nie masz wystarczająco dużo miejsca lub jeśli w miejscu, w którym zamierzasz suszyć konopie, panuje naprawdę wysoka wilgotność, możesz spróbować suszyć pąki konopi oddzielnie, odcięte od łodygi, zamiast całej rośliny. Metoda ta wymaga jedynie miejsca do rozłożenia poszczególnych pąków. Możesz użyć kartonowego pudełka lub siatek do suszenia, na których poszczególne pąki mogą bezpiecznie wyschnąć.

Dzięki temu proces suszenia zostanie nieco skrócony, a ty będziesz mógł cieszyć się owocami swojej pracy kilka dni wcześniej.

Suszenie w papierowej torbie

Jedną z metod, której nie polecamy, jest suszenie marihuany w papierowych torebkach. Zamiast rozkładać pocięte patyczki na macie lub siatce, należy umieścić je w papierowej torbie lub worku. Suszone w ten sposób konopie należy regularnie obracać i uważać, by torba nie była przepełniona, a między konopiami nie wytworzyło się wilgotne środowisko, sprzyjające rozwojowi pleśni.

Ta metoda jest mniej popularna, ponieważ nie pozwala na umieszczenie większej ilości pąków jednej torbie, tak by nie stykały się one ze sobą, a także jest czasochłonna, ponieważ trzeba ostrożnie obracać i przekładać pąki codziennie, by zapobiec powstawaniu pleśni.

Konopie indyjskie (marihuana) są już wysuszone, jak zatem najlepiej je przechowywać?

Jeśli konopie są już suche, najlepiej przenieść je do słoików lub innych hermetycznych pojemników. Dobrym pomysłem jest pozostawienie suszu do fermentacji na kilka tygodni po wysuszeniu. Proces fermentacji lub curing konopi odbywa się z tego samego powodu, co w przypadku wina lub szlachetnej whisky. Konopie są " leżakowane" w idealnych warunkach przez kilka tygodni, aby uzyskać lepszy smak, aromat i moc.

Prawidłowy curing marihuany

Uprzednio dobrze wysuszone konopie, które będą poddawane powolnemu dojrzewaniu, umieść w czystych słoikach. Nie przepełniaj słoika i zostaw suszowi wystarczająco dużo miejsca, aby pąki były ciasno ułożone. Jeśli nie masz pewności lub wiesz, że w pomieszczeniu, w którym będą znajdować się słoiki, panuje wysoka wilgotność, możesz użyć produktu utrzymującego stałą wilgotność, takiego jak Boveda lub worki Boost.

Słoiki muszą być regularnie otwierane na początku procesu i konieczne jest monitorowanie, czy nie występuje tak zwana stęchlizna lub psucie się marihuany. Przez pierwsze dwa tygodnie wystarczy otwierać słoiki raz dziennie, a następnie co drugi dzień przez następny miesiąc. Jeśli wydaje ci się, że czujesz kwaśny zapach podczas, prawdopodobnie niektóre paki nie wyschły wystarczająco i będą musiały zostać wyjęte i pozostawione do wyschnięcia na kilka dni.

Po miesiącu lub trzech powolnej fermentacji i leżakowania, susz jest gotowy do magazynowania. Jak więc prawidłowo je przechowywać?

Jak prawidłowo przechowywać konopie indyjskie, wskazówki i porady, czego unikać.

  1. Przechowywanie w ciemnym i chłodnym miejscu w hermetycznych słoikach.

Chłodne, ciemne miejsce jest prawdopodobnie ulubionym miejscem do przechowywania marihuany. Temperatura w takim miejscu powinna wynosić około 15-21°C, najlepiej bez dostępu światła. Słoik o pojemności 400-500 ml wydaje się być wystarczający do przechowywania 20-30 gramów suszu.

W przypadku tego rodzaju przechowywania należy zadbać o czystość pojemników. Słoiki muszą być umyte i nie powinny wydzielać żadnego zapachu. Napełnij słoik nie więcej niż w 3/4 i przechowuj w ciemnym miejscu. Dla bezpieczeństwa można dodać do słoika produkt modyfikujący wilgotność, taki jak wspomniane wcześniej woreczki Boveda. Marihuana przechowywana w ten sposób zachowa dobrą jakość przez kilka miesięcy do kilku lat. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że moc lub jakość marihuany nie ulegnie dalszej zmianie po wysokiej jakości fermentacji, możesz umieścić słoiki w zamrażarce, gdzie przetrwają kilka lat bez żadnej zmiany.

  1. Przechowywanie marihuany w zamrażarce

Jeśli marihuana była już suszona i fermentowana przez co najmniej 4 tygodnie, można ją również umieścić bezpośrednio w zamrażarce. Podobnie jak w poprzednim punkcie, marihuanę należy przechowywać w hermetycznych słoikach i umieścić je w zamrażarce. Ważne jest, aby upewnić się, że słoiki są naprawdę szczelne, ponieważ w przeciwnym susz będzie oddawał wilgoć i po miesiącach przechowywania będziesz mieć tylko wysuszone resztki niezbyt silnie pachnących paków.

Wskazówka: Każdy ogrodnik lubi oglądać owoce swojej pracy, to pewne. Należy jednak zachować szczególną ostrożność podczas przenoszenia konopi z zamrażarki, ponieważ zamrożone trichomy mają tendencję do łatwego odłamywania się, co może zmniejszyć moc konopi.

  1. Przechowywanie marihuany w lodówce (nie rób tego!)

Przechowywanie suszu i dojrzałej marihuany w lodówce może być bezpośrednią droga do uraty zbiorów. Lodówka to chłodne miejsce, ale nawet w przypadku hermetycznego opakowania istnieje wysokie ryzyko wystąpienia pleśni. Lodówka może łatwo ulec zanieczyszczeniu mikroorganizmami z innych produktów spożywczych, takich jak warzywa i mięso, co tylko sprzyja rozwojowi procesu pleśnienia. Dlatego też marihuanę należy wkładać do lodówki tylko w krytycznych przypadkach i na ograniczony czas. Zawsze lepiej umieścić ją w zamrażarce.

  1. Przechowywanie marihuany w woreczkach strunowych (nie rób tego!)

Chociaż ta metoda przechowywania jest bardzo popularna, zwłaszcza wśród użytkowników, którzy nie uprawiają konopi, zdecydowanie nie jest to najlepszy sposób na przechowywanie marihuany. Worki strunowe lub inne plastikowe torebki nie są odpowiednie z kilku powodów, w tym z powodu przepuszczalności światła i braku szczelności. Worki strunowe są zatem używane głównie do krótkotrwałego przechowywania lub transportu.

Konopie przechowywane w ten sposób zwykle wysychają jeszcze bardziej i tracą swoją moc, a także składniki aromatyczne. Zalecamy unikanie tej metody przechowywania.

Jeśli nie masz pewności i potrzebujesz porady, jak przechowywać medyczną marihuanę lub konopie CBD, skontaktuj się z nami. Alternatywnie, zapoznaj się z naszym drugim artykułem, aby uzyskać przegląd wszystkich rzeczy, które należy sprawdzić przed przechowywaniem marihuany.